Het klinkt als een modieuze kreet, en dat is het misschien ook, maar blended learning ook wel hybride leren, of hoe je de combinatie van online en offline leren ook noemt, vertegenwoordigt een krachtige leervorm. Een leervorm die ACT2Grow zeker niet uitgevonden heeft, maar die wij in 2020 wel omarmd hebben en waar wij een geheel eigen dimensie aan toegevoegd hebben. Inmiddels hebben wij voor verschillende klanten een blended learning traject mogen ontwikkelen, want zoals alles bij ACT2Grow, is ook dit maatwerk, toegespitst op de wensen en behoeften van onze opdrachtgever.
Wat is blended learning nu eigenlijk? Bij blended learning worden theorie en praktijk, online en offline leren, en tot slot individueel leren en leren in en van de groep met elkaar gecombineerd. En juist deze combinatie zorgt ervoor dat het leerrendement geoptimaliseerd wordt. Wil je graag een korte, gevisualiseerde uitleg? Bekijk dan even dit filmpje: Wat is blended learning?
Hoe zit blended learning er in de praktijk uit? Als deelnemer start je met het doornemen van de lesstof in een online setting. Voordeel hiervan is dat je dat kunt doen op een door jou gekozen moment en in het tempo dat past bij jou. Online lesmateriaal wordt samengesteld uit verschillende informatiebronnen, zoals tekst, maar ook filmpjes en/of geluidsfragmenten. Op deze wijze komen we tegemoet aan individuele leerstijlen en -behoeften. Vervolgens kan een opdracht naar aanleiding van de theoretische stof de transfer van theorie naar praktijk vergemakkelijken. Zo beschikt iedereen uiteindelijk over dezelfde basiskennis wanneer het offline gedeelte (meestal in de vorm van een training) van start gaat. Dit is het moment waarop jij als deelnemer in een gecontroleerde en daarmee veilige setting aan de slag gaat met de verdere ontwikkeling van je vaardigheden. Van grote toegevoegde waarde is doorgaans de sociale context waarin de training plaatsvindt; samen met een groep gelijkgestemden (iedereen komt immers om (iets specifieks) te leren) ga je aan de slag. Je leert van en met elkaar, observeert elkaar, krijgt en geeft feedback. De laatste ontwikkelslag wordt gemaakt wanneer je terugkeert in je eigen werkomgeving en je jouw nieuw geleerde kennis en vaardigheden toe gaat passen in de praktijk van alledag. Deze praktische vorm van leren wordt ook wel informeel leren genoemd; leren door te ervaren. Een belangrijke basis is gelegd, maar alleen door oefenen, aanscherpen en steeds verder finetunen, ontwikkel je jezelf uiteindelijk naar een nieuw level van inzicht, kennis en vaardigheid.
Een blended leergang via ACT2Grow
Nieuwsgierig geworden naar hoe wij onze trajecten vormgeven? En welke extra twist wij eraan toevoegen om onze blended learning-trajecten nóg krachtiger en effectiever te maken? In een volgende nieuwsbrief vertellen we je graag meer. Kun je daarop niet wachten, bijvoorbeeld omdat je wilt weten wat we voor jou en jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact op via info@act2grow.nl of bel ons.