Tijd voor reflectie

Tsja, en daar zit je dan. Thuis. Inmiddels alweer zo’n drie weken proberen wij met z’n allen -velen vanaf de keukentafel of vanuit de studeerkamer- de BV Nederland draaiende te houden. En, hoewel sommigen van ons echt nog enorm druk zijn, zal dat voor anderen beslist minder het geval zijn. Er zijn verschillende redenen waarom je nu ineens tijd overhoudt: het werk verloopt efficiënter, want geen praatjes meer bij de koffieautomaat of aan het bureau, en online vergaderen blijkt ook sneller te gaan dan met z’n allen rondom de vergadertafel. De minder urgente zaken verdwijnen naar achtergrond, je hebt ineens geen reistijd meer of er komen gewoonweg minder opdrachten binnen.

Gevolg? Je betrapt jezelf erop dat je (werk)tempo omlaag gaat; je zit vaker te dromen, gaat lopen lanterfanten of raakt geobsedeerd door het corona-nieuws, waardoor je uren op social media doorbrengt. Twijfels, angst of spanningen kunnen je leven dan behoorlijk gaan beheersen. NRC heeft op 19 maart zes tips om veerkrachtig te blijven beschreven. Zo is het bijvoorbeeld verstandiger om je op slechts twee momenten van de dag op de actualiteit te richten.

In plaats van je te laten leiden door (of te lijden aan) de waan van de dag, kun je ervoor kiezen om de regie zoveel als mogelijk zelf in handen te nemen. Waar voorheen jouw werk(omgeving) zorgde voor een bepaalde mate van structuur, ben je nu veel meer op jezelf aangewezen om die orde, kaders en focus aan te brengen. Daarbij is een complicerende factor dat werk en privé door het thuiswerken (in aanwezigheid van vaak ook werkende partner en kinderen) veel meer door elkaar heen gaan lopen, waardoor het allemaal nog lastiger wordt. Lukt het je om zelf de regie over je dag en agenda te nemen, hierbij natuurlijk rekening houdend met andere ‘stakeholders’, dan zul je meer gevoel van controle ervaren en kun je zaken beter in perspectief plaatsen. En ook al verandert er aan de maatschappelijke, economische of jouw gezinssituatiesituatie voorlopig nog weinig, het kan je wel meer rust en voldoening brengen. 

Ook kan het helpen om heel bewust tijd vrij te maken en te onderzoeken, wat voor nuttigs je kunt doen met de gedwongen ‘vrije’ tijd, die deze bizarre, totaal ongewenste, maar ook volledig buiten jouw invloedssfeer liggende situatie, oplevert. Probeer hierbij ruimte te creëren voor zowel zakelijke als persoonlijke wensen en verlangens. Behalve dat je (heel concreet!) tijd in kunt ruimen voor de voorjaarsbeurt van de tuin, je de keukenkastjes uit kunt mesten en je eindelijk dat heerlijk dikke boek eens kunt lezen, word je je misschien ook bewust van andere, persoonlijke -vaak sluimerende, maar stiekem toch prangende – wensen, behoeften of verlangens. Het kan goed zijn, dat deze wensen te maken hebben met jouw werk of carrière. En misschien is het juist nu wel hét moment om daar aandacht aan te besteden.

Kun je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Een sparringpartner, iemand die met je mee kan denken door het stellen van de juiste vragen, iemand die je kan helpen bij het aanbrengen van structuur en ritme, maar ook iemand bij wie je terecht kunt met je zorgen, wensen en verlangens? Denk dan eens aan de mogelijkheid van online coaching (via mail-, bel- of videobelverbinding), die ACT2Grow jou kan bieden.

Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op. We faciliteren je graag in jouw persoonlijke ontwikkeling!

Deel dit artikel!