Hoe komt het toch dat veel (senior) managers en professionals zo weinig tijd besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling, namelijk slechts 13 minuten per dag? Ja, dat lees je goed: dertien (!) minuten per dag. Ook ik krijg opvallend vaak ervaren managers en professionals aan tafel die nog nooit eerder gecoacht zijn, die nog nooit eerder heel bewust naar zichzelf en hun gedrag hebben gekeken. Het liep immers allemaal eigenlijk wel. Totdat hij (of zij) ineens merkte dat het niet meer zo vanzelf liep of -wat ook vaak gebeurt- doordat de omgeving ineens ‘iets’ vond van het functioneren van mijn coachee. Misschien moet je eens met een coach gaan praten, hoorden zij dan en zo kwamen ze dan bij mij uit…..
Maar er verandert wel wat op dit vlak. Steeds meer realiseren managers zich dat zij hun leiderschapsvaardigheden en andere ‘soft skills’ moeten ontwikkelen om het hoofd te kunnen bieden aan de huidige dynamiek waarin organisaties en hun medewerkers zich staande moeten houden. Recent onderzoek[1] heeft aangetoond dat de belangrijkste vaardigheden die zij willen ontwikkelen een interpersoonlijk karakter hebben, ofwel het gaat vooral om mensgerichte vaardigheden, zoals feedback geven en ontvangen, luisteren, coachen en vertrouwen creëren.
Waarom besteden deze managers dan nog steeds zo weinig tijd aan de persoonlijke ontwikkeling? Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat leidinggevenden vinden dat de leervormen onvoldoende aansluiten bij de tijd die zij ervoor hebben. Zij zouden liever structureel (dagelijks) korte tijd op een zelf gekozen moment willen werken aan de persoonlijke ontwikkeling dan incidenteel voor een langere periode aaneengesloten (een dag of enkele dagen). Ze geven de voorkeur aan coaching ‘on the job’ boven opleiding of training buiten de deur. Dit vraagt dus om leervormen die op deze behoefte aansluiten.
Eén van mogelijke leervormen waarmee je je ‘on the job’ kunt ontwikkelen is via online coaching. De online dialoog die de coachee aangaat met de coach ondersteunt en versterkt het leer- en reflectieproces van de coachee. Deze vorm van coaching is onafhankelijk van tijd en plaats en kan dus op elk gewenst moment en op elke gewenste plek worden ingezet. De kracht van de leervorm zit ‘m in de hogere contactfrequentie tussen coach en coachee en de (daardoor) kleinere stappen die de coachee (lees: leidinggevende) zet in het leerproces. De leidinggevende zal eerder succes ervaren en veel gemakkelijker focus houden op de persoonlijke ontwikkeling.
Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Lees verder over de kracht van
e-coaching.
[1] Uit Tijdschrift voor Coaching, 23-08-19 (onderzoek door Motivaction in opdracht van &samhoud)