Blog: positief coachen

Samen met mijn dochter, die beslist wat moeite heeft met het vak Frans, bezoeken we haar docent voor een zogenaamd 10-minuten gesprekje. Ik verwacht dat hij haar open vragen zal stellen en op zoek zal gaan naar een manier waarop hij een ondersteunende bijdrage kan leveren aan haar worsteling met dit vak. Ik ben dan ook lichtelijk verbijsterd als deze jonge man haar toespreekt met ‘motiverende’ teksten als “Gewoon goed leren”, “Zo moeilijk is het niet”, “Je zou eigenlijk niet in tijdsnood moeten komen, omdat je een uur hebt voor een toets die eigenlijk voor 50 minuten gemaakt is” en “Dit niveau moet makkelijk haalbaar zijn”. Wanneer we uit het gesprek komen heeft mijn dochter geen idee wat haar nu te doen staat en erger nog, het is niet ondenkbaar dat zich bij haar gedachten ontwikkelen als ‘ik kan dit dus niet’ en ‘kennelijk ben ik te dom/te langzaam’.

Jammer dat deze docent geen idee heeft dat en hoe hij zou kunnen bijdragen aan het (leer/werk)plezier en het zelfvertrouwen van mijn dochter. En dat hij kennelijk ook geen idee heeft dat dit de belangrijkste bouwstenen zijn voor haar verdere ontwikkeling (in het algemeen en van haar kennis en vaardigheid van de Franse taal in het bijzonder).

Hoe fijn zou het zijn als deze docent zijn coachende vaardigheden zou ontwikkelen, want hoeveel uitstekende professionals krijgen wij als beroepscoach later niet aan tafel die worstelen met een gebrek aan zelfvertrouwen en met allerlei niet-helpende gedachten als ‘Ik moet me steeds bewijzen’, ‘Wat zal de ander hier wel niet van denken?’ of ‘Ik moet nog harder/langer/meer werken, want anders word ik niet serieus genomen’. Allemaal overtuigingen waarvan de zaadjes geplant worden in de pubertijd en in gesprekken als deze.

Herkenbare gedachten? Ze horen gewoon bij mij, denk je waarschijnlijk, maar ze houden jou ook op je plek terwijl je juist vooruit wilt. Bewustwording van deze zogenoemde belemmerende gedachten is een eerste stap in jouw persoonlijke ontwikkeling. Meer weten? Bel (06-25254192) of mail annemarie@act2grow.nl

Deel dit artikel!