TIPS om ‘laatste moment-stress’ te voorkomen opgeruimd op vakantie te gaan

Altijd rond deze tijd, wanneer ik bijna vakantie heb en mijn werkweken iets rustiger worden, krijg ik er last van… Van die behoefte om nog even goed op te ruimen voordat ik op vakantie ga, zodat ik straks, eind augustus, met een opgeruimde werkplek kan beginnen. Nu werd ik dit jaar nog eens extra geconfronteerd met de noodzaak dat te doen; ik heb me namelijk minstens een kwartier suf gezocht naar een dossier, de paniek begon al toe te slaan…. Wat bleek? Ik had het tussen de papieren gelegd die door de papierversnipperaar heen moeten! Hoe dan?? Van nature ben ik echt niet heel slordig, mijn huisgenoten zullen zelfs het tegenovergestelde beweren. Maar als ik het echt druk heb, zoals het afgelopen half jaar, ben ik toch echt wat minder ordelijk, zo blijkt. Kortom, hoog tijd voor mijn jaarlijkse opruim- en ordenmoment.

Wil jij ook graag opgeruimd op vakantie, zodat je niet gelijk na de vakantie meteen weer gestrest bent door de bende die je aantreft op je werkplek? Neem dan deze tips ter harte:

Plan je agenda de laatste weken voor je vakantie heel bewust in
Bedenk wat echt nog moet vóór en wat kan wachten tot ná de vakantie, met andere woorden: maak onderscheid tussen urgente (moet nu nog) en belangrijke (in te plannen) taken, waarvan een deel wellicht ook na de vakantie uitgevoerd kan worden. Zorg er daarnaast voor dat je niet allerlei nieuwe taken aanneemt, voordat je met vakantie gaat. Je legt natuurlijk wel netjes uit, waarom iets nu niet kan, en geeft aan wanneer het wel kan. Verder kun je – net als ik – proberen een ‘opruimblok’ in te plannen, zodat je die stapel ‘to do’ dingen en al die rode vlaggetjes in je In-box nog even weg kunt werken (vaak is het ‘to do’-moment overigens allang verstreken. Dat ruimt lekker op!).

Maak een duidelijk overdrachtsdocument
Maak een helder overzicht van (lopende) zaken, die niet kunnen blijven liggen tot na je vakantie. En zorg voor een goede vervanger, zodat jij niet tijdens je vakantie alsnog gebeld of gemaild wordt. Plan ook een overdrachtsmoment in, zodat jouw collega je eventueel nog vragen kan stellen voor je weg bent. Zo voorkom je dat hij of zij midden in de vakantie ineens voor het dilemma staat ‘niet weten wat precies te doen of een collega storen in zijn/haar vakantie’. Beiden zijn natuurlijk onwenselijk!

Maak ruimte voor een ontspannen voorbereiding en een rustige opstart
Probeer, als het enigszins kan, al één of twee dagen vrij te zijn voordat je daadwerkelijk in de auto of het vliegtuig stapt n zorg er na terugkeer voor dat je niet – terwijl de wasmachine nog op volle toeren draait en de kinderen nog hyper zijn van de vermoeiende terugreis – alweer naar je werk hoeft te rennen. Kortom, maakt ruimte voor voorpret en geniet nog even lekker na.

Zorg voor rust tijdens je vakantie
Als je bovenstaande tips hebt toegepast, ben je er al bijna! Als je dan, tot slot, ook nog zorgt dat je echt offline kunt, dan heb je het complete recept voor een heerlijk ontspannen vakantie. Kortom, vergeet je ‘out of office-reply’ niet aan te zetten en laat je laptop thuis. Komt jouw werkmail ook binnen op je mobiele telefoon? Zet dan de notificaties uit. (Ben je echt onmisbaar? Check dan op een vast moment per dag of eens in de paar dagen je mail.)

En dan nu? Genieten maar!

Wij wensen je alvast een fijne voorbereiding, een heerlijke vakantie en een relaxte start na de zomer.

Deel dit artikel!