Ik werk thuis…. en de rest van de familie ook. Help!

De komende 3 weken zal ons leven er totaal anders uit zien dan we gewend zijn. Niet alleen werk ik zelf meer thuis dan normaal, ook mijn man werkt de komende weken uitsluitend thuis. En alsof dat nog niet gezellig genoeg is, heb ik ook nog twee meiden die thuis onderwijs moeten krijgen. Daar waar we normaal gesproken ons best doen alle ballen van werk, school en sport omhoog te houden, valt nu ineens praktisch alles stil. Een vreemde gewaarwording en een realiteit die nog niet helemaal is doorgedrongen. Want hoe gaat dat praktisch werken? We zijn zelf ook nog zoekende, maar hieronder alvast een aantal tips:

 • Zorg voor structuur;
  • sta op je normale tijd op (nou vooruit je hebt geen reistijd, dus een half uur later mag 😉)
  • maak een planning/dagschema zodat voor iedereen duidelijk is wat er gedaan wordt die dag
  • hanteer zoveel mogelijk de afspraken die normaal ook gelden, bijvoorbeeld rondom schermtijd
 • Maak afspraken over wie, wanneer, waar zit en over hoe je weet of je mag storen of niet
 • Accepteer dat je minder werk gedaan krijgt dan normaal
 • Plan je werk in blokken in en maak tussen de blokken in tijd om bijvoorbeeld spelletjes te doen, even een frisse neus te halen of om een online work-out te doen (popsugar fitness heeft tal van verschillende workouts die je via Youtube gratis kunt bekijken).

Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat je het contact met de buitenwereld blijft onderhouden.

 • Zorg voor goede communicatie met je collega’s; mail, bel, skype. Zorg in ieder geval dat je in contact blijft en heldere afspraken maakt over wat er aan werk gedaan wordt.
 • Neem ook de tijd voor informele praatjes. Het koetjes en kalfjes gesprek wat je normaal bij het koffieapparaat voert, doe je nu gewoon online (ook hiervoor werkt Microsoft Teams heel goed!).

Hebben jullie nog meer tips? We horen het graag! Nog een laatste tip: probeer er af en toe ook van te genieten, van de tijd die je door kunt brengen met je gezin, van de weekenden, waarin je niet van afspraak naar afspraak hoeft te rennen en van de rust die we noodgedwongen moeten nemen. Lees bijvoorbeeld eindelijk eens dat boek dat al maanden op je ligt te wachten of maak die lange wandeling (het weer lijkt ons deze week tenminste wél goed gezind). En als laatste, heb respect voor elkaar en help elkaar waar het kan, mooier dan de Italiaanse premier Giuseppe Conte, kan ik het niet verwoorden:  “We moeten vandaag afstand houden om elkaar morgen met meer warmte te kunnen omhelzen.”

Deel dit artikel!