Goede voornemens, hoe maak je ze waar?

De decembermaand is ieder jaar weer de periode waarin we terug kijken op het afgelopen jaar. De maand waarin we bepalen dat wat goed was mee te nemen naar volgend jaar en dat wat niet werkte achter ons te laten. Natuurlijk is het ook de periode waarin we vol goede moed kijken naar het nieuwe jaar en onze goede voornemens formuleren. Dat formuleren is meestal geen punt. Iedereen heeft wel iets waar hij of zij aan wil werken. De intentie uitspreken om het te gaan doen is doorgaans ook geen probleem, maar dan…..

Ik heb geen idee hoeveel goede voornemens er in de eerste paar weken van het nieuwe jaar al sneuvelen, maar het zijn er vast veel. Over het algemeen beginnen we nog heel enthousiast, maar dat enthousiasme neemt al snel af. Een echte gedragsverandering teweeg brengen is lastig; het kost tijd en vooral wilskracht. Hieronder een paar praktische tips die helpen om wel die gewenste verandering in gang te zetten:

  • Spreek niet in termen van voornemens, maar formuleer concrete actiepunten. Heb het niet over wat je wil gaan doen, maar over wat je daadwerkelijk doet.
  • Formuleer je actiepunten zo concreet mogelijk; hoe duidelijker het beeld, hoe makkelijker het uit te voeren is
  • Maak voor jezelf duidelijk waarom je dit wil. Wat is de intrinsieke motivatie die ten grondslag ligt aan jouw actiepunt? Op die manier is het niet alleen maar een actie, maar gaat het over een thema dat belangrijk voor jou is.
  • Beeld je het nieuwe gedrag zo levendig mogelijk in; wat zie je jezelf doen en wat levert het je op? Het visualiseren van de gewenste toekomst geeft hoop en motivatie.
  • Bedenk daarna welke obstakels je tegen kunt gaan komen. Wanneer je alleen focust op de positieve gewenste toekomst denkt je brein dat je al klaar bent. Je loopt daarmee het risico ongemotiveerd te raken zodra het eerste obstakel zich aandient (ja, maar hier had ik geen rekening mee gehouden….)
  • Maak je doelen hanteerbaar en deel ze op in kleine, concrete stappen. Wanneer je hebt bedacht dat je gezonder wil leven, wat is dan de eerste stap die je nu kunt gaan zetten om daar te komen?

En? Al zin gekregen in concrete, positieve actiepunten? Veel succes en als je hulp nodig hebt bij het formuleren van je doelen, wij helpen je graag!

Deel dit artikel!