Een lerende organisatie, hoe zorg je daarvoor?

Het einde van het jaar nadert weer, bijzonder toch altijd hoe die eindeloze zomeravonden zo rap kunnen veranderen in de donkere dagen voor kerst. Het eind van het jaar is altijd een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Terugkijken op wat er afgelopen jaar gedaan en gerealiseerd is en vooruit kijken om te bepalen waar we komend jaar onze energie op gaan richten.

Ook samen met de medewerkers is het een mooi moment om terug te blikken; wat is hun bijdrage geweest? Wat hebben zij geleerd en ervaren? Én een mooi moment om vooruit te kijken: waar gaat de organisatie zich op richten volgend jaar en wat betekent dat voor de medewerkers? Waar ligt hun talent en toegevoegde waarde en hoe kunnen ze die het komend jaar misschien nog effectiever inzetten? Maar bovenal is het in een lerende organisatie interessant om te onderzoeken waar juist nog ontwikkelruimte of – behoefte ligt.

Een leven lang leren, het klinkt zo mooi en in praktijk zal niemand zich er tegen verzetten. Toch blijkt uit onderzoek dat ongeveer de helft van de opleidingsbudgetten binnen bedrijven op de plank blijft liggen. Half juni organiseerde HR community de HR Summit XL, waarin door HR leiders gesproken is over hoe je binnen organisaties een leercultuur kweekt. Het hele artikel is hier te lezen https://www.studytube.nl/blog/hoe-kweek-je-een-leercultuur-binnen-organisaties.

Samengevat komt het er op neer dat je als organisatie een inspirerende en passende leercultuur moet bieden, omdat werknemers anders vroeg of laat vertrekken. Met het oog op de nieuwe flexwet (hierover in een volgende nieuwsbrief meer) wordt het voor bedrijven steeds belangrijker om goede mensen binnen te houden. Maar wat kun je nou doen om ervoor te zorgen dat medewerkers kunnen blijven leren? Een aantal tips:

  • Weet waar je organisatie naar toe gaat en welke competenties en vaardigheden daarvoor nodig zijn
  • Geef werknemers de ruimte om zelf regie te nemen over hun persoonlijke ontwikkeling
  • Zorg dat je scherp hebt wat nodig is voor medewerkers om een volgende carrièrestap te kunnen zetten
  • Besteed voortdurend aandacht aan ontwikkeling en investeer hier ook in
  • Maak leren een vast onderdeel in je bedrijf, door bijvoorbeeld na iedere actie (zowel positief als negatief) met elkaar te delen “wat leren we hiervan?”

En last but not least: ga met je medewerkers in gesprek! Onderzoek waar hun drijfveren zitten, waar hun kracht ligt en wat zij graag willen leren. Mensen zijn van nature nieuwsgierig, maak daar gebruik van. Is het nog lastig om scherp te krijgen waar de ontwikkelbehoefte precies ligt? Of is de ontwikkelvraag scherp, maar is er behoefte aan ondersteuning middels coaching of training? ACT2Grow denkt graag met je mee! Neem contact met ons op via info@act2grow.nl of bel met Annemarie (0625254192) of Marin (0640400750).

Deel dit artikel!