Deed iedereen maar gewoon zoals ik!

Wat zou samenwerken toch makkelijk zijn als iedereen een beetje meer op mij leek!

Denk jij dat nou ook wel eens?  Als er gedoe is in een team en iedereen zijn eigen ding lijkt te willen doen. Dat je dan denkt dat de neuzen gelijk dezelfde kant op zouden staan als iedereen net zo dacht als jij. Dat zou de samenwerking een stuk gemakkelijker maken!

Gemakkelijker zeker, maar of het resultaat ook beter wordt?

De afgelopen weken hebben wij verschillende groepen mogen observeren tijdens het samenwerkingsspel “Ons dorp”, een oefening waarbij de groep een dorp bouwt. Er is een gezamenlijk belang en daarnaast heeft ook iedereen een individueel belang. Je volledig schikken in het groepsbelang is dan dus niet handig. Alleen voor je eigen belang gaan leidt uiteindelijk ook niet tot het gewenste resultaat. In een dergelijke oefening zie je dan ook gelijk terug dat samenwerken een kwestie is van geven en nemen. En dat verschillende mensen verschillende rollen vervullen in het team. Waar de één het resultaat en de tijd bewaakt, zorgt de ander ervoor dat iedereen zijn zegje kan doen. Weer een ander geeft sturing aan het proces, iemand komt met originele ideeën en iemand anders maakt deze praktisch en realistisch. Kortom, om als team verder te komen heb je verschillende type mensen nodig.

Vanuit ACT2Grow zetten wij diverse tools in om groepen inzicht te geven in hun onderlinge samenwerking. Dit kan aan de hand van de beschreven groepsopdracht, maar bijvoorbeeld ook door te kijken naar drijfveren. Ben je hier nieuwsgierig naar? Lees dan vooral ook ons interview met Gwendolyn van Kuijen van Intodrives. Zij vertelt ons er meer over.

Wil je weten wat ACT2Grow voor jouw team kan betekenen? Neem dan vooral contact met ons op!  

Deel dit artikel!